Tekst aanpassen a a a
  • Contact met Corry
  • M 06 34 55 06 80
  • dag en nacht bereikbaar
    voor ieder met of zonder verzekering

Rouwverwerking

De draad weer oppakken

Je kunt jezelf van tevoren nauwelijks voorstellen hoe het leven eruit zal zien nadat je een dierbare hebt verloren. En toch, als het zover is moet je verder, er bestaat geen recept voor de beste manier om de dagelijkse dingen weer op te pakken. Dat doet ieder op zijn eigen manier, daar is geen goed of fout in. Hopelijk ontvang je steun van de mensen om je heen. In de loop van de tijd neemt de aandacht van je omgeving echter vaak af, men gaat weer over tot de orde van de dag.

 

Gevoelens en klachten

Degenen die net als jij dichtbij de overledene stonden, ervaren ook hun verdriet en gemis, mogelijk voel je je bezwaard hen ‘lastig te vallen’ met jouw gevoelens en wil je elkaar sparen. Het kan zijn dat je je eenzaam voelt, moe bent, je moeilijk kunt concentreren of slecht slaapt. Een verlies verwerken kost veel energie, die klachten zijn heel normaal en begrijpelijk, eigenlijk hoort het erbij maar aan die wetenschap heb je niet veel als je er middenin zit. Toch is het goed te weten dat je met je gedachten en klachten ergens terecht kunt en er iets aan kunt doen.

 

Hulp en ondersteuning

Soms is het makkelijker het hart te luchten bij iemand die iets verder van je afstaat en niet emotioneel betrokken is bij het verlies maar wel oprechte aandacht en begrip voor je heeft. Misschien heb je het gevoel dat het je alleen niet lukt, dat is zeker geen schande of tekortkoming. Er zijn mensen die een luisterend oor kunnen bieden en je kunnen helpen, al dan niet beroepsmatig, je huisarts kan je in de meeste gevallen de weg wijzen naar de juiste mensen. Wij kunnen je in contact brengen met mensen die veel ervaring hebben met het begeleiden van mensen in rouw. Aarzel niet hulp te vragen, vaak denk je achteraf: “Had ik dat maar eerder gedaan!”.

 

Deelgenoten

Het kan ook fijn zijn eens te praten met mensen die hetzelfde meegemaakt hebben, om zodoende herkenning te vinden en ervaringen te kunnen delen, mogelijk elkaar weer op weg te helpen. Uitvaartzorg Drimmelen biedt deze mogelijkheid. Wij organiseren bijeenkomsten en scheppen ruimte elkaar te ontmoeten in een ongedwongen sfeer en rustgevende omgeving. Niets moet, veel kan en mag. Wij spreken hierbij niet graag van lotgenoten, liever van deelgenoten. Die ervaringen delen, steun zoeken en vinden bij elkaar. Samen praten en luisteren, stilzijn, wandelen, koken en eten, het kan net die verbondenheid en erkenning brengen die je weer een stapje verder helpt. Tijdens deze bijeenkomsten besteden wij ook aandacht aan de emotionele en lichamelijke klachten die je mogelijk ervaart. Als gezondheidscoach geeft Corry inzicht in het ontstaan ervan en reikt ze handvatten aan hoe er mee om te kunnen gaan.

 

 

... dan buigt de twijg, geeft mee, springt terug, en hervindt zich